22 maart 2013

Ik las vanochtend een artikel over Google’s nieuwste toepassing die op stapel staat: Google Glass demo. Zie het als een soort camerabrilletje met ingebouwde online mogelijkheden als locatie en route, weerbericht, Whatsapp, bellen of foto’s delen. Een soort smartphone op je hoofd, maar mét camera en microfoon. De bril weet waar je bent en waarnaar je kijkt, dus extra informatie krijg je erbij via augmented reality. Ik heb een gaaf filmpje erover bekeken, echt fenomenaal, maar dit gaat onze wereld enorm veranderen.Willen we dat wel?

Google Glass demo: vooruitgang of nadeel?

Eenzaamheid zal minder een probleem zijn. Je kunt meekijken iemands leven. Ik zie in de ouderenzorg of thuiszorg prima toepassingsmogelijkheden. Ook in de nieuwe werkomgeving zullen de toepassingsmogelijkheden legio zijn. Virtueel overleg, direct foto’s en documenten scannen en real-time Wikipedia raadplegen zullen ons helpen in het nieuwe werken 2.0. En wat dacht je van Istanbul verkennen met je hippe bril op? Je kunt via je pop-up display alle highlights van de stad zien!

Ik ziet het helemaal zitten, maar ben van nature dan ook een positief ingesteld mens. Critici zien natuurlijk ook de nadelen en ik moet bekennen dat ik ze nu, na een uurtje surfen,  ook wel zie. Net als autorijden met smartphone is het gebruik van een camerabril natuurlijk not done (..). En het blijft ongelooflijk ongezellig om tijdens verjaardagsfeestjes je Google Glass te gebruiken of tijdens het etentje met vrienden of je nieuwste vlam anderen mee te laten kijken. Afname van concentratie en aandacht ten top. Maar ook dat zeggen we nog steeds van het hedendaagse smartphonegebruik. Als Google’s Glass demo of een alternatief van dien aard straks ingebed wordt in ons leven, zal dat fundamenteel veranderen. Het zal een gigantische invloed zijn op onze levensstijl. Maar het valt te betwisten of de sociale voordelen zwaarder gaan wegen dan de nadelen. Of Google Glass demo een succes zal worden of niet, de steeds nieuwere vormen van communicatie zullen gewoon ons leven binnenstromen. Of we het willen speelt volgens mij niet zo’n grote rol meer.

Ik ben benieuwd naar je jou mening over Google Glass demo. Wil je me die tweeten, mailen of via Facebook laten weten?  Ik zie het wel verschijnen op m’n iPhone…. ouderwets hé?

Reactiemogelijkheid is uitgeschakeld.