6 mei 2013

‘Als ze ’s ochtends wakker wordt, is het eerste wat ze doet haar Facebook checken, vervolgens springt ze onder de douche  om daarna een app-je te sturen naar haar vrienden. Tijd om een boterham te eten is er bijna niet bij, laat staan haar moeder goedemorgen te wensen’. Deze ervaring hoor ik steeds meer van ouders die overbezorgd zijn omdat hun puberkroost alleen maar bezig is met social media. Schoolprestaties schieten erbij in, een sociaal leven schijnt alleen nog maar digitaal te bestaan. Wat gaat onze maatschappij doen om de jeugd meer veiligheid rondom social media te bieden? Kortom, hoe zit het met social mediawijsheid?

Social mediawijsheid bij jongeren: groot belang

Ik las een bericht op de site van het CDA Raalte, waarin Tempel en Cetin zich ook zorgen maken over de naïviteit die schooljeugd heeft ten aanzien van social media. Hun boodschap is ook ‘Maak kinderen social media wijs’. Mijn eigen kinderen hoeven nog niet de verleidingen van social media te weerstaan; ze zijn zes en acht jaar. Ze corrigeren mij eigenlijk eerder met ‘mam, stop ‘es met appen. Wij moeten ook dooreten, jij dus ook’. Het schaamrood staat me dan natuurlijk op de kaken. Social mediawijsheid van mijn eigen wijsneuzen...

Het belang van social mediawijsheid bij kinderen in de leeftijd van 11 tot 17 jaar is enorm. Ook de stichting BOOR noemt het gedrag van tieners op internet een groot probleem. Ik vind het een grote taak van de scholen om mediawijsheid aan te bieden aan de kinderen. Maar waarom bieden zo weinig middelbare scholen én basisscholen dan les of lering aan? Eenvoudigweg omdat er bijna geen aanbod van trainingen over social mediawijsheid zijn. Er is wel een interessant boek geschreven voor leerkrachten, zoals het ‘Inspiratieboek sociale media op de basisschool’. Maar opnemen in de lesstructuur en het stellen van leerdoelen is nog niet voldoende.

Als moeder van twee jonge kinderen voel ik me verplicht om hier ook een bijdrage aan te leveren. Daarom heb ik in samenwerking met een aantal partners  een training opgezet voor leerkrachten, ouders én kinderen: Tripletraining voor scholen Social Mediawijsheid voor docenten, ouders & jeugd. Ik wil ze niet alleen de gevaren van social media onder ogen laten zien. Daar is al genoeg over gepraat. Maar vooral de kansen en het bewustzijn van de kracht van social media komt aan bod. Een triple-training dus, zodat ouders weten wat hun kinderen leren en hoe de leerkrachten dat overbrengen. Social mediawijsheid creëren dus.

Ik hoop dat mijn kids zich later sociaal zullen gedragen, over een jaar of zes. En dat ze het niet als enige communicatiemiddel zien, ik bedoel eigenlijk dat ze nog wel ‘es met hun moeder zullen praten IRL. Ach, nostalgie, de tijd zal ook dit wel weer inhalen. Maar het bewustzijn is er in ons huis in elk geval, meer dan dat.

Hoe besteed jij meer aandacht aan social mediawijs bij jongeren? Ik ben benieuwd naar je reactie!

Reactiemogelijkheid is uitgeschakeld.