12 juni 2013

Mijn frustratie viert hoogtij. Niet mindful en aards, ik weet het, maar het zit me al een paar weken behoorlijk hoog. Ik hoor een vreemde vogel. Hij teased me, prikkelt me, verleid me, plaagt me en zingt me toe. Maar hij laat zich niet zien. Ik word gek van nieuwsgierigheid. De vogelgids die ik van mijn vader heb gekregen geeft geen uitsluitsel. ‘Prgprgprg-ieieieie’ laat hij horen. Wie helpt me, verlost me, wie weet welke vreemde vogel dit is?

Postma en Kleijn beschrijven in hun vogelgids 257 soorten vogels die in ons land voorkomen. Ik heb ze qua kenmerken allemaal nageplozen. Het is geen ‘tjak-tjak-tjak’ van de kramsvogel, geen ‘siet-siet-siet’ van een boomkruiper en geen ‘kèèp’ van een Fringilla montifringilla, ofwel Keep. Ik voel me in het ootje genomen. Alsof iemand een slechte grap met me uithaalt, een te lang durende teaser-campagne opgezet heeft voor een heerlijk product of prachtige nieuwe film. Ik voel onmacht, afhankelijk van het moment dat ik er eindelijk achter zal komen wie er achter het ‘ge-prgprgprg-ieieieie’ zit. Ik heb geprobeerd berusting te vinden. Mindful met deze situatie om te gaan. Maar nieuwsgierigheid wint het.

Ik geef toe, het is nogal een vreemd gezicht. Vrouw met hond of kind of man (afhankelijk van het moment van de dag of nacht) struint in de lage wal tussen het riet bij een wijkvijver. De  vreemde vogel maakt geluid. Ik kom dichterbij, nader hem en hij houdt in. Ik sluip, ik kruip en wacht. Tien meter verder beweegt een rietstengel en het geluid verplaatst zich mee. Ik stap en loop verder, maar onzichtbaar blijft mijn vreemde vogel. Nu is het moment gekomen dat ik bijna de vijver ga ontwijken. Ik trek het bijna niet meer, hij blijft in mijn gedachten rondvliegen. Zonder gezicht, met een duidelijk geluid. Het is een missie geworden om uit te vinden hoe hij eruit ziet. Omdat mijn vader een soort vogelaar was, een natuurmens in elk geval. En ik die genen geërfd heb en dus ook moet weten hoe de vreemde vogel eruit ziet. Inheems of niet, bekend of zeldzaam in ons land; wie zal het zeggen?

Verschillende mensen hebben mijn geluidsfragment al gehoord. Verder dan een rietzangvogel kwamen ze niet. Maar ja, of dat vogelaars zijn, ik betwijfel het. Toch zoek ik hulp, wil ik ontdekken wie de ware vreemde vogel is. Stelt u nog eens voor: in het donker sluipt een vrouw langs de rietkraag. Telefoon met camera in de opnamestand. De vreemde vogel maakt geluid. Ze neemt ’t op. Ze heeft ‘em gehoord en vastgelegd. Ik wil het zo graag weten. Bekijk hier het fragment waarop het duidelijke ge-prgprgp-ieieie’ te horen is. Helpt u mij?

Reactiemogelijkheid is uitgeschakeld.